search

Camere de Comer paralele

Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) a acuzat sâmbătă o nouă tentativă de înființare a unei noi Camere de Comerț în București pentru preluarea complexului Romexpo și restul patrimoniului CCIB, potrivit unui comunicat de presă al Camerei. 'Lăcomia de a pune mâna pe Romexpo și alte societăți care formează patrimoniul legal al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), precum și pe sediul acestei organizații neguvernamentale a atins în acest moment cote pe care nici litera și nici spiritul legii nu pare să le mai intimideze', se precizează în comunicat. Atacul pentru dezmembrarea CCIB a început la finele anului 2007, când Guvernul României a încercat să abroge dispozițiile art. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 709/2005 privind recunoașterea înființării Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București. 'Prin Hotărârea Guvernului nr. 1187/2007, adoptată în ciuda avizului negativ dat de Consiliul Legislativ si cu încălcarea normelor de tehnică legislativă, a normelor privind transparența decizională și cu ignorarea procedurilor privind avizarea proiectelor de acte normative, se încerca tocmai abrogarea prevederilor referitoare la sediul, organele de conducere, patrimoniul și statutul Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București. Întrucât această tentativă a eșuat prin suspendarea de către instanță a aplicării HG 1187/2007, în martie 2008 se încearcă, în mod ilegal, înființarea unei alte Camere de Comerț, purtând tot numele de Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București și având sediul tot în București, tot în Bdul O. Goga nr 2', se mai arată în comunicat.
Potrivit CCIB, înființarea unei alte Camere de Comerț ar încălca următoarele drepturi a Camerei: numele de 'Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București' este protejat prin Certificatul de înregistrare a mărcii nr. 73416 emis de OSIM la 18.08.2005 cu valabilitate pe timp de 10 ani; Legea 335/2007, care reglementează activitatea Camerelor de Comerț stipulează, la art. 7 (2) că "la nivelul fiecărui județ și al municipiului București poate funcționa o singură Cameră de Comerț".
De asemenea, CCIB acuză încălcarea Decretului Lege 139/1990, ce privește reluarea activităților Camerei prin voința comercianților din municipiului București fiind recunoscută de Guvern prin Hotărârea 709/2005.
'De la dobândirea personalității juridice CCIB și-a organizat activitatea, a încheiat 35 acorduri și documente de colaborare cu organe și organisme din afara granițelor României, a câștigat prin licitație 7 proiecte internaționale și 8 proiecte interne, participă la lucrările a numeroase organisme de interes național și local, inclusiv la realizarea Strategiei de Dezvoltare Durabilă a României, a redactat unele capitole și părți ale Strategiei Naționale de Export. Toate acestea au fost făcute în scopul deservirii celor peste 2.700 de membri, în special, și a comunității oamenilor de afaceri, în general', potrivit aceluiași comunicat de presă.
'O serie de ilegalități'
Cu toate acestea, în 5 martie 2008, la inițiativa unui redus grup de interese, a avut loc o Adunare Generală prin care s-a decis înființarea unei noi Camere de Comerț și Industrie a Municipiului București, 'o structură ilegală și menită a crea un paravan pentru acapararea patrimoniului CCIB, care funcționează legal și și-a dobândit în mod legal patrimoniul și sediul'.
Mai mult, potrivit CCIB, seria ilegalităților pentru înființarea unei noi Camere de Comerț în București continuă prin faptul că Ministerul Economiei și Finanțelor a acceptat să acorde noii structuri un Cod Unic de Identificare (23529532) la data de 18 martie 2008.
Camera, care încearcă să uzurpe drepturile legale ale CCIB, a intentat acțiune în Justiție împotriva singurei Camere de Comerț și Industrie a Municipiului București care funcționează legal în Capitală, solicitându-se interzicerea dreptului de a folosi denumirea sub care a fost constituită. 'Ne exprimăm convingerea că Justiția din România își va dovedi imparțialitatea și va înăbuși rapid o tentativă care riscă să erodeze credibilitatea mediului de afaceri din România, și nu numai, în legislația română și sistemul cameral, și că nu vom fi puși în situația de a ne apăra drepturile peste hotare, ceea ce nu vom ezita să facem pentru a ne proteja numele, sediul, patrimoniu și, în cele din urmă, existența de 140 de ani", informează CCIB.
CCIB, acționară la 4 societăți
Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București deține 35% din acțiunile complexului Romexpo, societate care dispune de propriul său centru de expoziții, denumit Complexul Expozițional Romexpo. Târgul Internațional București, cuprinde 42 de pavilioane cu o suprafață de expunere totală de 100.000 mp, din care cca. 55.000 mp interior și peste 45.000 mp în aer liber.
De asemenea, Camera de Comerț este acționară și la Centrul de Afaceri “Marea Neagr㔠– Hotel President****. Un hotel de 4 stele, situat la 50 m de țărmul Mării Negre în centrul orașului Mangalia, cu 65 de spații de cazare și saună, masaj, gimnastică, Business Club cu biliard, șah și rummy.
Totodată, CCIB mai este acționară și la Rominvent, agenție specializată în domeniul protecției proprietății industriale și la Edimpress Camro.
Registrul Comerțului ar putea trece la CCIR
Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) ar putea trece din subordinea Ministerului Justiției (MJ) în cea a Camerei de Comerț și Industrie (CCIR), variantă în care a funcționat până în 2002, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență inițiat de Ministerul pentru IMMCTPL. Trecerea ONRC din subordinea MJ în cea a CCIR a fost prevăzută într-o lege adoptată de Parlament în primăvara anului 2006 și declarată neconstituțională, ulterior, de Curtea Constituțională din cauza modului în care a fost adoptată.
"Este normal ca Registrul Comerțului să se întoarcă la Camerele de Comerț, pentru că a fost creat de ele. Cât a funcționat în subordinea Ministerului Justiției, s-a îndepărtat de comerciant și de sensul pentru care a fost creat", a declarat agenției Mediafax Ovidiu Silaghi, ministrul pentru IMM, Comerț, Turism și Profesiuni Liberale. El a adăugat că proiectul, aflat în prezent în dezbatere publică, va ajunge pe masa Guvernului în maximum o lună

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice